Is een vakantie naar Turkije veilig?

18bdd04e288fc232234be2fb5ea8bf38 XL

Is een vakantie naar Turkije in 2016 nog veilig? Na alle enge verhalen welke we hebben gehoord, komt deze vraag natuurlijk als eerste bij ons op: Is Turkije gevaarlijk? Er zijn in het afgelopen jaar diverse bomaanslagen geweest in de grote steden Istanbul en Ankara. Last minute zonvakantie heeft voor je diverse badplaatsen en vakantieoorden in Turkije bezocht. Wij hebben met de lokale bevolking-, de hotelketens- en de lokale overheid gesproken. In dit artikel geven wij onze bevindingen en ervaringen.

Is Turkije veilig?

In de maand mei van 2016 zijn wij ([SunDealz.nl]) twee maal afgereisd naar het geliefde vakantieland Turkije. Hierbij hebben wij diverse bekende badplaatsen bezocht. De vraag of Turkije momenteel een veilige vakantiebestemming is, is natuurlijk een terechte vraag. De nieuwsberichten liegen er niet om... Toch!?

Het begin van het vakantie seizoen 2016 voor Turkije verloopt onverassend rustig. Het massatoerisme lijkt het land te vermijden en zoekt wellicht alternatieven met een last minute Kroatië, last minute Bulgarije en last minute Spanje. In April waren er 70% minder boekingen dan in dezelfde maand van 2015. Een grote klap voor de badplaatsen als Bodrum, Alanya en Side uiteraard. Want deze regio's zijn afhankelijk van toerisme.

Op vakantie naar Turkije veilig 2024?

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

De aankomst op de luchthaven van Milas-Bodrum

Bij aankomst was de omvang van toerisme direct duidelijk. Het vliegtuig zat half vol en het vliegveld was nagenoeg verlaten. Als soort van wanhoopsdaad om de bevolking aan het werk te houden, waren er 6 douaniers aanwezig om een handje vol Nederlandse toeristen van paspoort controle te voorzien. Geen wachttijden en frustraties dus, althans niet voor ons als toerist.

Van gevaar en terreurdreiging, of in ogen van sommigen: oorlog, was geen spoor te bekennen. Sterker nog, er waren geen militairen te zien op de luchthaven. Wat bijzonder te noemen is, gezien de luchthaven van Milas tevens door de luchtmacht wordt gebruikt. We zijn zelfs geen politieagenten tegen het lijf gelopen. Als ik er één zou willen spreken, had ik heel goed moeten zoeken.

Een persoonlijke vakantie in een top 5-sterren all inclusive resort

De afname in populariteit is duidelijk te zien. In de maand mei waren de resorts bijzonder rustig. Vele resorts zijn zelfs nog gesloten. Enkele gaan dit jaar niet eens open. Ons verblijf in een 5 sterren resort waar men ca. 1000 gasten kan ontvangen was dan ook een zeer persoonlijke vakantie. Met de gehele maand 50 tot 100 gasten tegelijkertijd, leek er tijdens het ontbijt- en lunchbuffet meer personeel aanwezig dan gasten. Het was dan ook in ieder geval niet vechten om een strandstoel en men verliet niet de kamer om 5 uur in de ochtend om er één te claimen met de welbekende handdoek als territoriale afbakening.

Ja, Turkije is nog steeds een veilige vakantiebestemming

De vakantiegebieden Bodrum, Side en Alanya lijken net zo veilig als elke andere bestemming binnen Europa. Logischer wijze vermijden wij wel de grote steden en het oosten van het land. In de badplaatsen is van terreurdreiging of enig ander gevaar niets te merken. Er zijn geen militairen of gewapende politiemacht te vinden bij de resorts en in de straten van de bekende toeristische plaatsen. De lokale bevolking is rustig, relaxed, zorgeloos en even behulpzaam en vriendelijk als anders. Alhoewel zorgeloos niet helemaal waar is. Het management voelt dit jaar voor het eerst stress in hun vakgebied. Want de boekingen blijven uit en het gevaar voor een rustig seizoen is dan ook het enige waar men echt bang voor is!

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Op zonvakantie naar Turkije

Wij hebben bijzonder genoten van ons verblijf in Turkije. We hebben geen moment het gevoel gehad dat er enig gevaar was. Er was geen moment van onzekerheid en het verblijf was dan ook comfortabel en als vanouds heerlijk genieten.

De vakanties naar Turkije zijn vele malen minder populair door slechte berichten in het nieuws. Dit betekend ook dat zonvakanties Turkije wel eens heel voordelig kunnen uitpakken. Pak je koffer en je zwembroek of bikini en boek die goedkope zonvakantie Turkije!

Lees ook: Niet op vakantie naar Turkije?