In welke landen kan ik betalen met de Euro?

5b98a51d844cf083418c7193dcee292b XL

Met de Euro betalen in Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus, Turkije en Kroatië! In de Europese unie en het invoeren van de gezamenlijke munteenheid de Euro, kan je als vakantieganger tegenwoordig in vele landen met je eigen "Nederlandse geld" betalen. Let wel, dat niet alle Europese unie landen de Euro hebben ingevoerd. Bijvoorbeeld Zweden, Polen, Tsjechië en Kroatië zijn momenteel nog bezig om aan de regels te voldoen voor overschakeling naar de Euro munt. Landen als Engeland en Denemarken hebben zichzelf uitgesloten van invoering van de Euro munteenheid.

Op vakantie betalen met de Euro

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Je kan in de volgende Europese landen betalen met de Euro: Spanje, Portugal, Cyprus, Malta, Italië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Oostenrijk, Estonia, Finland, Luxemburg, Slovakije, Slovenië en uiteraard België. In al deze landen wordt net als in Nederland de Euro als munteenheid gevoerd. Je hoeft dus niets om te rekenen of een andere valuta uit de geldautomaat te pinnen. Je kan eenvoudig in elke winkel, restaurant of bar met "uw eigen Euro" betalen.

Betalen met de Euro in niet Eurolanden

Naast de Europese landen waar net als in Nederland met de Euro wordt betaald, zijn er ook niet-Euro-landen waar je kan betalen met de Euro. Landen als Turkije, Bulgarije en Kroatië zijn gek op de Euro. Ook in Marokko en Egypte is de Euro welkom. Zij hebben vaak liever dat je met de Euro betaald dan met hun eigen valuta. Let wel dat je altijd duurder uit bent. De wisselkoers wordt uiteraard in het voordeel van de winkelier of uitbater berekend.

Met de Euro betalen in Turkije

In de zomer van 2016 wordt in Turkije een omreken factor van 3 gebruikt. Een rekening van 120 Turkse Lira kan je dus tevens betalen met 40 Euro. Wij hebben een test gedaan en deze rekening betaald met onze bankpas (ING). Voor deze nota van 120 Lira is ca. 35 Euro van onze bankrekening afgeschreven. Als vuistregel zou je dus kunnen hanteren dat met de Euro betalen in Turkije zo'n 15% duurder is dan met je bankpas.