Top 10 rustige stranden van Europa 2024

66f461a82eb04828d9f9f9abb89cb004 XL

Top 10 zandstranden voor een kleinschalige persoonlijke strandvakantie in Europa. De zonbestemming 'Middellandse Zee' heeft veel te bieden op het gebied van strandvakanties en prachtige natuur. Maar waar vind je nu nog die bijzondere bestemmingen voor een vakantie vol rust en ontspanning? Wij hebben voor je de mooiste stranden van Europa in een top 10 lijst gezet. Zo geniet je optimaal van zon, zee en strand, tijdens een persoonlijke strandvakantie. Bekijk hier de top 10 zandstranden voor een kleinschalige persoonlijke strandvakantie:

1. Podrace, Brela - Kroatië

kroatie 2935021 pixabay

Brela staat bekend om de mooiste toeristische locatie van Kroatië en misschien wel van het Middellandse Zee gebied. Ondanks haar naamsbekendheid is hier nog genoeg rust en ontspanning te ervaren. Een wonderschone omgeving met idyllische strandjes en heerlijk water om te zwemmen en te duiken. In Kroatië vind je de beste samensmelting van moeder natuur in groene berglandschappen en haar bijzondere kustlijn.

2. Apela, Karpathos - Griekenland

karpathos 3258403 pixabay

Karpathos is een bergachtig eiland met veel groen, rotsen, olijfbomen en prachtige baaien. Het eiland ligt tussen Kreta en Rhodos en ligt dus op slechts een paar uur vliegen. Dit is een perfect Grieks eiland voor de liefhebbers van natuur, cultuur, culinair en rust. Van wijnranken tot naaldbossen... Van 1200 meter hoge bergpieken tot heerlijke witte zandstranden aan azure blauwe wateren.

3. Armaçao de Pera, de Algarve - Portugal

algarve 201900026 wrt

Portugal en met name de Algarve in het zuiden van Portugal heeft veel te bieden. Vanuit deze stranden vertrokken vroeger de Portugese pioniers en deden hun ontdekkingsreizen in alle windrichtingen. Hier vind je zoveel prachtige stranden, er zijn teveel om op te noemen. En bijzonder genoeg zijn velen verlaten en dus uitermate geschikt voor een bijzondere persoonlijke strandvakantie.

4. Kavalikefta, Lefkada - Griekenland

griekenland lefkas appartementen belle vue

Hier komt de prachtige natuur van het land samen met de wonderlijke schoonheid van de zee. Een groen landschap gaat over in witte zandstranden welke je presenteren met het mooiste blauw-heldere water wat je ooit heeft gezien in het Middellandse Zee gebied. Van schattige vissersdorpjes tot romantische baaien met grotten. Op Lefkada vind je onvergetelijk mooie plekjes voor een persoonlijke vakantie.

5. Berlanga - Portugal

portugal 100606527 123rf

Nog een Portugees strand welke na vele jaren toerisme nog steeds ongerept lijkt. Een heerlijk zandstrand omgeven door prachtige rotswanden, welke een ultieme sereenheid creëren. Berlanga is één van de 3 eilanden in de archipel vlak langs de kust. De eilanden behoren tot een natuurreservaat en zijn nauwelijks bewoond. Een unieke locatie voor een bijzondere strandvakantie.

6. Kokkari, Samos - Griekenland

samos 73946665 123rf

Kokkari is een haven in een pittoresk vissersdorpje op het Griekse eiland Samos. Ondanks de steeds meer aantrekkende toeristen, is hier nog een sfeer van traditionele rust en ongereptheid. Wellicht niet de beste locatie voor de echte strandliefhebber, maar des te meer een bijzonder strand voor een persoonlijke en bijzondere ervaring. Je hebt vanaf het strand een prachtig uitzicht op de wonderschone natuur van het eiland.

7. Stiniva, Vis - Kroatië

kroatie istrie 1156793 pixabay

Ook in Kroatië vind je vele prachtige stranden in baaien of op idyllische eilandjes. Op het eiland Vis is een bijzonder strandje te vinden, in een baai welke bijna geheel wordt afgesloten door de rotswanden. Een heerlijke ontsnapping aan het massatoerisme of de extreme hitte. Het water is helderblauw en zeer geschikt om in te zwemmen of snorkelen.

8. Calo des Moro, Mallorca - Spanje

mallorca 1806880 pixabay

Een zeer bijzondere baai met perfect helderblauw ondiep water en zacht wit zandstrand, ook onder water! Deze fraaie baai met mooi begroeide rotswanden is ideaal om te zwemmen, snorkelen en aan te meren met een klein bootje. Het strand is eenvoudig bereikbaar, echter vandaag de dag in het hoogseizoen wellicht niet meer zo geschikt voor een persoonlijke en rustige strandervaring.

9. Praia Marinha, de Algarve - Portugal

algarve 2928841 pixabay

Het ideale strand Praia Marinha is wellicht het meest gefotografeerde strand van Portugal. Het strand kreeg in 1998 de prestigieuze Golden Beach prijs, voor haar schoonheid, kwaliteit en prachtige natuur. Het strand is vooral bekend voor haar prachtige rotswanden en witte zandstrand. Echter is ook het zeewater hier van de hoogste kwaliteit voor de zwem- en strandliefhebber.

10. Isola Bella - Italië

italie 30425890 123rf

Het stadje Toarmina ligt op ruim 200 meter boven zeeniveau. De kustlijn van deze stad is bijzonder aantrekkelijk. Je vindt hier tussen de rotswanden diverse kleine, gezellige of romantische strandjes, baaien en grotten. Stranden zijn van zand of kleine steentjes. De stranden zijn goed bereikbaar via een kabelbaan of shuttlevervoer vanuit de stad.